
سرویس تاریخ «انتخاب»: اسدالله علم (۱ مرداد ۱۲۹۸ بیرجند – ۲۵ فروردین ۱۳۵۷ نیویورک)، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضا شاه، وزیر دربار از ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶ و نخستوزیر ایران از سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ بود.
«انتخاب» هر شب یادداشتهای روزنوشت علم را منتشر میکند.
۱۹ اردیبهشت ۱۳۵۱: صبح خیلی زود کاردار سفارت آمریکا به من تلفن کرد که کار فوری دارم - هنوز سفیر جدیدشان نیامده است. ساعت ۸ به او وقت دادم پیام نیکسون را برای شاهنشاه آورد، که تصمیم خودش را در مورد مین گذاری آبهای ویتنام شمالی و بمباران ویتنام شمالی و قطع مذاکرات پاریس به اطلاع شاهنشاه رسانده بود. گفت: فقط به لندن پاریس بروکسل، رم، بن توکیو و تهران اطلاع میدهیم، چون متحد ما محسوب میشوید. من پیام او را وقتی شرفیاب شدم به عرض رساندم و عرض کردم: شاهنشاه باید جواب مثبتی مرحمت فرمایید. فرمودند: آخر ما همه جا گفتهایم باید مقررات کنفرانس ژنو اجرا شود. چه طور جواب مثبت بدهم؟ عرض کردم: با کمال تأسف شیشه عمر ما هم در دست آمریکاست، یعنی اگر آمریکا این جا شکست بخورد، دیگر فاتحه دنیای آزاد خوانده شده. فرمودند: درست است، ولی با این گردن کلفت شمالی چه کنم؟ عرض کردم: من جوابی تهیه خواهم کرد و به عرض مبارک میرسانم بعد که مرخص شدم جوابی تهیه کردم... ولی باز هم شاهنشاه با فکر تیزبین و دوراندیش خودشان هر جا که رایحه پشتیبانی هم داشته حذف فرمودند...
امشب مهمانی در کاخ نیاوران از دیپلماتها و ایرانیها بود - سه دفعه در سال مهمانی میدهیم، یعنی دیپلماتها را سه دسته میکنیم و با ایرانیها مخلوط میکنیم، شام میدهیم؛ این از اختراعات من است. از طبقات مختلف ایرانی هستند: عالم، تاجر، نویسنده، انتلکتوئل، صاحبان صنایع، وزرا و غیره. خیلی خوب است و حسن اثر کرده... دیروز و امشب تمام باران آمد. تگرگ عجیب و بی سابقه که مثل یک پرده سفید آسمان را به زمین وصل میکرد، باعث تأخیر ورود مهمانها به کاخ شد.
منبع خبر: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب