در این مقاله به نقد و بررسی کالکشن جدید بازیهای مبارزهای کپکام یعنی Capcom Fighting Collection 2 پرداخته و آن را زیر ذرهبین قرار خواهیم داد.
کمپانی کپکام طی چند سال گذشته به خوبی نشان داده است که اهمیت زیادی برای آثار گذشته و تاریخچهی خود قائل بوده و از همین رو طی شش سال گذشته شاهد عرضه دوباره بسیاری از عناوین مختلف از فرنچایزهای متعدد این کمپانی در قالب کالکشنهای جذاب بودیم. در این بین بازیهای مبارزهای که همیشه بخشی اصلی از هویت پایهی این کمپانی بودهاند حتی بیش از برخی دیگر از عناوین مورد لطف این کمپانی قرار گرفته و از همین رو تا به الان شاهد عرضهی کالکشنهای متعدد بازیهای مبارزهای کلاسیک این شرکت بودیم که بعضا شامل آثاری بودند که بسیاری از طرفداران آرزوی بازگشت آنها را داشتند.
حالا با عرضهی Capcom Fighting Collection 2 مجددا ما شاهد مجموعهای ارزشمند هستیم که نه تنها برخی از آثار بسیار جذاب آرشیو این کمپانی را بازمیگرداند بلکه از تعادل بسیار خوبی در بین عناوین ارائه شدهی خود نیز برخوردار است.
پیوند دوران دو بعدی و سه بعدی

یکی از خصوصیات برجستهی Capcom Fighting Collection 2 ارائهی ترکیبی از آثار دو بعدی و سه بعدی کلاسیک کپکام است که در این بین برخی از آنها همچون Project Justice تا قبل از این، روی کنسول اورجینال خود یعنی Dreamcast گرفتار بودند و برخی دیگر هم سالیان سال بود که به صورت گسترده در دسترس نبودند. همانطور که در پیشنمایش بازی هم اشاره کردیم، این کالکشن شامل هشت بازی بوده که به صورت مساوی بین آثار دو بعدی و سه بعدی تقسیم شدهاند و عبارتند از:
- Capcom vs. SNK: Millennium Fight 2000 PRO
- Capcom vs. SNK 2: Mark of the Millennium 2001
- Capcom Fighting Evolution
- Street Fighter Alpha 3 UPPER
- Power Stone
- Power Stone 2
- Project Justice
- Plasma Sword: Nightmare of Bilstein
این مجموعه درست همچون اولین کالکشن بازیهای مبارزهای کپکام سعی کرده است بر آثاری تمرکز کند که بعضا هرگز عرضه دوباره گستردهای دریافت نکردند اما در حالی که اولین کالکشن تمرکز زیادی روی برخی مجموعههای خاص همچون Street Fighter و Dark Stalker داشت، در کالکشن دوم سعی شده است عناوین متعدد و متنوعتری به مخاطبان ارائه شوند که به طور کلی ارزش این پکیج را بسیار بالا میبرند.

دو نسخهی Capcom vs. SNK را میتوان جزو شناخته شدهترین عناوین این کالکشن تلقی کرد که احتمالا بسیاری از مخاطبان مشتاق تجربهشان هستند. در کنار عناوین Power Stone و Project Justice، بیشترین زمان را با CVS2 گذراندم و باید بگویم این عناوین نه تنها همچنان به شدت سرگرم کننده هستند بلکه به لطف امکانات Quality of Life تجربههای بهبود یافتهای را به ارمغان آوردهاند. همانطور که احتمالا میدانید اولین نسخهی CVS بر پایهی گیمپلی عناوین King of Fighters ساخته شده در حالی که نسخهی دوم بر پایهی ساختار مبارزهای عناوین Street Fighter ساخته شده بود که در این کالکشن به قامت خود باقی است اما علاوه بر این، Capcom Fighting Collection 2 نسخهی Easy Operation قسمت دوم CVS را نیز در خود جای داده است که به آسانی از طریق منوی EX قابل دسترسی است!
Easy Operation نسخهی آپدیت شدهای بود که مدتی پس از عرضهی ابتدایی این اثر روی Sega Dreamcast و PS2، برای کنسولهای Game Cube و Xbox عرضه شد و دارای برخی المانهای گیمپلی تازه از جمله امکان انجام حرکات اختصاصی با استفاده از جوی استیک سمت راست بود، همچنین در این ورژن برخی از Grooveها و مباحثی همچون Roll Canceling دستخوش تغییراتی شدهاند. به طور کلی میتوان گفت این عرضه دوباره، یک تجربهی تمام و کمال از این آثار ارائه میدهد که میتواند برای طرفداران قدیمی و جدید جذاب باشد.
اثر بعدی Capcom Fighting Evolution است که در واقع یک کراس اوور گسترده بین فرنچایزهای مبارزهای متعدد کپکام به شمار میآید. کاراکترهای متعددی از عناوین Street Fighter II، Street Fighter III، Street Fighter Alpha، Darkstalkers و Red Earth در این بازی گرد هم آمدهاند و یکی از جذابترین خصوصیات این عنوان آن است که ساختار مبارزهی هر یک از کاراکترها دقیقا بر پایهی بازی که از آن آمدهاند بنا شده است بنابراین میتوان گفت شاهد یک اثر چند جانبه هستیم که سازوکار چندین و چند بازی مختلف را در دل کاراکترهای خود جای داده است و در همین راستا تعامل با این کاراکترها و مبارزه در مقابلشان بسیار متمایز خواهد بود هر چند که در زمان عرضه به دلیل عدم پیادهسازی مطلوب این ایده برای برخی از کاراکترها، مورد انتقاد قرار گرفت و متاسفانه این اشکالات بعضا همچنان پابرجا هستند.

Capcom Fighting Evolution اثری بود که پس از عرضهی اصلی خود برای آرکید، PS2 و Xbox هرگز عرضهی مجددی دریافت نکرده بود و حالا پس از مدتها در این کالکشن در دسترس قرار گرفته است؛ در حالی که این اثر شاید جزو قدرتمندترین عناوین حاضر در این کالکشن نباشد اما ساختار خاص آن قطعا تجربهای متمایز را ارائه میدهد که حالا به لطف امکان تجربهی آنلاین میتواند بسیار سرگرم کننده باشد.
Street Fighter Alpha 3 UPPER که در واقع ورژن نهایی عنوان Street Fighter 3 محسوب میشود که در این کالکشن قرار داده شده است؛ این در حالی است که فکر میکنم امکان انتخاب بین ورژنها برای این بازی همچون CVS2 میتوانست حسابی جذاب باشد چرا که فکر میکنم بهتر بود حداقل 3rd Strike نیز در این کالکشن در کنار این ورژن حضور میداشت چرا که آن ورژن یکی از بهترین ورژنهای SF3 محسوب میشود اما متاسفانه این بازی از این قابلیت بهرهمند نیست. البته SF 3: 3rd Strike در سال ۲۰۱۸ در قالب Street Fighter 30th Anniversary Collection عرضه شده بود اما به نظرم هیچ مانعی برای قرار دادن این اثر در این کالکشن وجود نداشت مخصوصا حالا که این کالکشن از QOLهای بسیار بهتری نسبت به آن مجموعه برخوردار بوده و همچنین از امکان انتخاب ورژنها برای CVS2 نیز بهره میبرد.
لازم به ذکر است که این پورت بر پایهی نسخهی آرکیدی این عنوان توسعه یافته است و همچنین برخی از استیجهای این بازی از لحاظ ظاهری دستخوش برخی تغییرات شدهاند و علاوه بر آن امکان دسترسی به کاراکترهای مخفی یعنی Shin Akuma و Final Bison از طریق منوی EX این بازی امکان پذیر است.

و اما اگر از عناوین دو بعدی عبور کنیم به بازیهای مبارزهای سه بعدی این کالکشن میرسیم که به نظرم مهمترین وجه تمایز این کالکشن با دیگر کالکشنهای بازیهای مبارزهای کپکام است. زمان زیادی را در Power Stone 2 سپری کردم و بسیار خوشحالم که سرانجام این بازی توانست پس از سالیان سال مجددا برای پلتفرمهای مدرن در دسترس قرار بگیرد چرا که همچنان عناوین Arena Fighter بسیار سرگرم کننده و خوشساختی هستند. حضور این دو بازی در این کالکشن میتواند ارزش خرید آن را چندین برابر کند چرا که ممکن است بسیاری لزوما با عناوین کلاسیک مبارزهای ارتباط برقرار نکنند اما دو عنوان Power Stone عناوینی هستند که ساختاری بسیار قابل هضمتر داشته و حتی امروزه نیز تجربهی لذتبخشی را ارائه میدهند.
این عناوین نه تنها به خوبی پورت شده و عملکردی مطلوب در زمینهی Input Delay و عملکرد فنی کلی در این کالکشن ارائه میدهند بلکه تنها عناوین حاضر در این کالکشن هستند که شما میتوانید آن را به صورت دست جمعی با دوستانتان تا چهار پلیر همزمان تجربه کنید. حتی اگر لزوما با دوستانتان دور هم جمع نمیشوید، امکان تجربهی آنلاین بازی قطعا قابلیتی عالی برای سپری کردن ساعات متوالی در این آثار است. میزان تاثیرپذیری و تغییرات محیط و همچنین تعامل پلیر با آن در Power Stone 2 یکی از ابعادی محسوب میشود که همچنان تحسین برانگیز است و ارتعاش بسیاری به روند کلی تجربه تزریق میکند.
Project Justice نیز یکی دیگر از عناوین سه بعدی این کالکشن است که از تجربهی آن لذت بردم؛ این عنوان دنبالهی بازی Rival Schools به شمار میآید که پس از عرضه برای کنسول Sega Dreamcast تا امروز هیچگونه عرضه دوبارهای را تجربه نکرده بود در حالی که شاید یکی از تجربههای مبارزهای جذاب سه بعدی دوران خودش محسوب میشد. این بازی از قالب 3vs3 پیروی کرده و شما امکان انتخاب سه کاراکتر برای هر مبارزه را دارید. از گیمپلی روان گرفته تا تنوع کاراکتر و انیمیشنهای متعدد و بسیار جذاب برای حرکات ویژه همگی خصوصیات برجستهی Project Justice هستند. چیزی که مرا غافلگیر کرد آن است که چقدر کنترل و بازدهی کلی بازی حتی پس از گذشت بیش از دو دهه از عرضهی این بازی، همچنان بالا بوده و تجربهی بسیار روانی را ارائه میدهد.

لازم به ذکر است که این بازی شامل یک بخش داستانی نیز میشود که میتواند چند ساعتی شما را سرگرم نگه دارد البته نباید انتظار بالایی از تجربهی داستانی آن داشته باشید. همچنین یکی از قابلیتهایی که به لطف این کالکشن به این بازی اضافه شده، امکان استفاده از کاراکترهای ویرایش شده یا به اصطلاح “Edit Characters” در مبارزات بوده که مجددا از طریق منوی EX اختصاصی این بازی قابل فعالسازی است. Project Justice نیز قطعا یکی از عناوین قدرتمند Capcom Fighting Collection 2 محسوب میشود که نه تنها تجربهی بسیار سرگرم کنندهای ارائه میدهد بلکه همچنان پس از سالیان سال میتواند یک روند مبارزهی عمیق و چند جانبه با انیمیشنهای متعدد و پر جزئیات را ارائه دهد که بسیار تحسین برانگیز است.
در نهایت نیز نوبت به عنوان Plasma Sword: Nightmare of Bilstein، آخرین تجربهی مبارزهای سه بعدی حاضر در این کالکشن میرسد که اگر از من بپرسید ضعیفترین عنوان سه بعدی آن نیز به شمار میآید. Plasma Sword: Nightmare of Bilstein در همان دوران عرضهی اصلی خود برای کنسول Dreamcast نیز آن چنان با ستایشهای چندانی از سوی مخاطبان روبهرو نشد و جالب است که در آن دوره این بازی در بین عناوین مبارزهای ضعیفتر این کنسول محسوب میشد و دقیقا با بسیاری از آثار عالی همین کالکشن از جمله Project Justice رقابت میکرد و حالا پس از بیش از دو دهه مجددا در کنار این آثار در قالب یک پکیج عرضه میشود! این عنوان تغییرات یا بهبودهای خاصی در این کالکشن دریافت نکرده است اما همچنان همچون بسیاری از دیگر عناوین امکان بهرهمندی از کاراکترهای مخفی بازی با استفاده از منوی EX آن وجود دارد.
در دوران خودش Plasma Sword: Nightmare of Bilstein قدمهای چندان بلندی برای پیشبرد صحنهی عناوین مبارزهای سه بعدی برنداشت و حالا پس از سالیان سال و عرضهی مجدد به خوبی احساس میشود که گذر سالیان نیز آن چنان به تجربهی کلی بازی برخلاف عناوین دیگر کالکشن همچون Power Stone 2 و Project Justice نساخته است.
بلوغ قالب کالکشنهای مبارزهای کپکام

و اما در نهایت قصد داریم کمی دربارهی قالب کلی کالکشنهای کپکام صحبت کنیم که به اعتقاد من با Capcom Fighting Collection 2 چند قدم رو به جلو چه در محتوا و چه در مبحث Quality of Life برداشته است! اگر مخاطب کالکشنهای مبارزهای این کمپانی از جمله اولین Capcom Fighting Collection بوده باشید احتمالا میدانید که در آن زمان برخی مشکلات در ابعاد مذکور وجود داشت و بخش آنلاین و کلیت مبحث Net Code نیز از کیفیت مطلوبی برخوردار نبود هر چند که در نهایت همچنان با یک کالکشن مطلوب روبهرو بودیم.
طی دو کالکشن اخیر یعنی MARVEL vs. CAPCOM Fighting Collection و این مجموعهای که امروز در حال بررسی آن هستیم به خوبی بهبود کلی قالب این کالکشنها قابل مشاهده است. چندی پیش MARVEL vs. CAPCOM Fighting Collection یک آپدیت بسیار عالی دریافت کرد که برخی امکانات و قابلیتهای جدید به آن اضافه میکرد که در واقع امکاناتی بود که همراه با Capcom Fighting Collection 2 عرضه میشود.
در بخش قبلی به کاربردهای منوی EX و حتی امکان انتخاب ورژن خاص برای CVS2 صحبت کردیم اما به غیر از آن میتوان گفت حالا منوهای EX اکثریت بازیها آپشنهای متعدد و کارآمدی همچون فعالسازی برخی حرکات خاص برای کاراکترها و موارد دیگر را به پلیر ارائه میدهند. البته لازم به ذکر است که همچنان عملکردی نامتوازن روبهرو هستیم؛ در حالی که برخی از بازیها دارای منوی EX بسیار مطلوب با آپشنها متعدد هستند در طرف دیگر برخی دیگر از عناوین به شکل حداقلی از قابلیتهای این منو استفاده میکنند.

همچنین یکی دیگر از QOLهای بسیار خوبی که در کالکشنهای پیشین وجود نداشت اما در این مجموعه حضور دارد امکان Restart کردن بازی از طریق منو و بدون نیاز به بازگشت به منوی اصلی است که حقیقتا کارآمد است چرا که هر بار بستن بازی برای خروج از مبارزه یا بخش آرکید بسیار آزار دهنده بود. Offline Versus نیز یک حالت بازی تازه است که همانطور که از نامش پیداست به پلیر اجازه میدهد در تمامی آثار حاضر و فارغ از بخش Arcade، به تجربهی حالت Versus آفلاین بپردازد که از امکانات برجسته و مطلوب این کالکشن محسوب میشود!
علاوه بر این موارد، همچون کالکشنهای پیشین امکان Quick Save برای تمامی بازیها فراهم شده است که به نظرم برای این مجموعه از بازیها که بعضا دارای بخش داستانی نیز هستند بسیار کارآمد بوده و برجستهتر جلوه میکند. در کنار این مورد، بخش Training نیز برای تمامی بازیها در دسترس قرار دارد تا بتوانید به طور کامل تواناییهای خود را بسنجید. بخش Museum نیز همچنان در این نسخه حاضر بوده و ساندترکها و آرتوورکهای متعددی از تمامی بازیهای حاضر در این کالکشن ارائه میدهد. همچنین لازم به ذکر است که ریمیکسهای تازهای در این کالکشن تعبیه شده است که در منوی EX اکثریت عناوین امکان انتخاب آن به عنوان ساندترک بازی وجود دارد.
به طور کلی میتوان گفت کپکام مسیر بسیار خوبی را برای بازیابی آثار گذشتهاش پیش گرفته است و Capcom Fighting Collection 2 یک قدم مثبت دیگر در این راستا به شمار میآید هر چند که برخی انتخابها و رویکردها کمی از تبدیل شدن آن به یک کالکشن بینقص جلوگیری میکنند.
Capcom Fighting Collection 2
قدرتمندترین خصوصیت کالکشن دوم بازیهای مبارزهای کپکام، ارائهی تجربههای متنوع از کاتالوگ کلاسیک عناوین مبارزهای این شرکت است که حالا آثار سه بعدی جذابی که بعضا روی Sega Dreamcast گیر افتاده بودند را بازیابی کرده و در کنار بازیهای دو بعدی نمادین در دل خود جای داده است. البته در این بین عناوین نسبتا متوسطی همچون Plasma Sword وجود دارند که باعث میشوند لزوما یکپارچکی کامل کیفی در این پکیج وجود نداشته باشد، اما در طرف دیگر حضور Power Stone 2، Project Justice و CVS2 به تنهایی میتواند دلیل کافی برای تجربهی این کالکشن باشد. به طور کلی، Capcom Fighting Collection 2 نه تنها یک کالکشن متعادل از لحاظ محتوایی به شمار میآید، بلکه قدمی رو به جلو برای قالب کلی کالکشنهای این کمپانی است.
نکات مثبت:
- تعادل محتوایی بسیار خوب
- ارائهی برخی از بهترین عناوین دو بعدی و سه بعدی کلاسیک کپکام
- امکان دسترسی به ورژن EO عنوان CVS2
- اعمال Quality of Lifeهای متعدد از جمله بهبود رزولوشن و Input Delay
- وجود بخش آنلاین همراه با RollBack Net Code برای تمامی عناوین
- اضافه شدن حالت Offline Versus به تمامی آثار
- ارائهی ریمیکسهای اختصاصی برای هر بازی و امکان جابهجایی بین ساندترک اورجینال و ریمیکس
نکات منفی:
- عملکرد نامتوازن منوهای EX بین عناوین مختلف
- بهرهگیری محدود از امکان انتخاب ورژنهای مختلف بازیها در این کالکشن
۸.۵
این بازی براساس کد ارسالی ناشر (Capcom) و روی PS5 تجربه و بررسی شده است
منبع خبر: گیم فا